Pengalaman Pertama Bercuti ke Bandung & Jakarta, Indonesia

Assalamualaikum

Setiap kali tengok iklan sinetron, teringat balik cerita trip p Bandung n Jakarta, Indonesia masa zaman single dulu, tahun 2009

Sebenar agak lama Attiey in ofismate plan trip tu. Kalau tak silap, bulan 6/7 thun 2008 lagi . Seingat attiey la, mase nak join tu, ati kat Shah Alam , temankan adik p lapor diri kat uitm ngan mak n abah..Tengah layan tv n tetiba dpt call dri Lisa, tnya attiey nak join ke x trip p indon... thanks so much kat Lisa n k'za sbb tlg byarkan dulu bgi pihak attiey masa tu .. kalo tak memang takdenya attiey smpai sane kot..

Kalau nak kira satu2 benda yang timbul sehingga hari nk smpai sane, mmg bnyak yang bikin pening tapi pejamkan saje mata..appreciate semua usaha yg masing2 sumbangkn tanpa mlupakan kesediaan utk msing2 bkongsi pngalaman... gitu..

Apa yang penting sangat.... tq kat bos sbb luluskan cuti kami seme..hiks... Masa tu attiey kat HUSM.

Khamis, 15 Jan 09
Kalau ikut jadual, kena smpai kat airport Pengkalan Chepa sebelum jam 7.30... ahaks... attiey ingtkan trun dri umah kol 6.45 dah ckup awal.. tapi ghupenya terbabas gak smpai kol 7.45... huhu...

So, smpai je, scan luggage n salam abah bagai, trus sme2 check-in ngan diorg...
Kat airport, awal2 lagi dah wat hati attiey n k'za bdebar coz nama kitowg ader prob ckit tpi bukan masalah besar coz leh gune ic sajork utk setelkn bnda alah tu...

Dalam pukul 11 rasanya kitowg smpai kat LCCT n lepaking jap smbil2 tggu nk p lunch.
kat LCCT, seme ok ajer...Masa ni first time jejak kaki kat LCCT.

Dalam 1 lebih, kitowg check in n flight ke Jakarta amik masa 2 jam dri kL...sempat ketiduran..hiks..



Pukul 3 lebih/4 (dah lupalar) smpai kat Soekarno-Hatta Airport n leh tak attiey n beberapa lagi yg join x lak terambil kad yg FA edarkn kat atas tadi... ala yg kita kena attach skali ngan pasport tu...

So, terkedek2 la kitowg duk isi benda alah tu jap.. hiks... cam x ngaku jadi foreigner ek..haaha..

Bibik balik kampungg kah? Tidakkkkk! =)

Setel pasal pasport seme, kitowg mnapak ke tmpat amik luggage n trus kuar...
opss... sebelum tu, attiey n lisa terjah money changer dulusss...

Surprisely, rupiah trun giler2 kat tmpat diorg..
kalo kat Malaysia, RM500= Rp1.5 juta tapi, kat indon RM350= Rp 1.01 juta (tahun 2009)

Teruja cepatnya nilai currency brubah?... hahaa... attiey mmg terjakun ckit... muahaha..

Yang pling best, kitowg tak yah tggu lame coz mbak Novi (pembantu karyawan Pak Dollah) dah siap mnunggu... best lak rase sbb kat bus siap letak notis "Rombongan USM, Malaysia".
hiks...excited.

Dari Jakarta, kitorang trus ke Bandung... Pjlanan amik masa 4 jam! Wah, sakit tulang belikatku... hihi... memula naik bus, masing2 duk bcakap pastu bile agak2 letih, seme menyepi...tapi x lama..bile battery dah cas balik, msing2 sembang balik... bukan ape..jammed gile kat luar + seme lori2 je kat sebelah.. gerun jap... mmg x sangka tmpat diorg pun bsesak jammed cam kat mesia... tgok jam, kol 6 pm = 5 pm Indon..patutla sesak....balik kerja.

Smpai kat Oriental Hotel, attiey tak smpat nk amik gmbo sbb msing2 dah penat.. dlm hati rase nk rehat n nk makn jer... kitorang layan tekak yg menjerit nak makan kat Ampera restoran.. tapi, lam bnyak2 lauk yg ade, attiey pilih telur msak merah ngan tauhu jer.. yg lain? x leh masuk.hihi

Jumaat,16 Jan 09
Esoknya, sebelum kuar jenjalan, ngetest kamera dulu...


Kat blakang tu pintu bilik hotel..old skool kan
pastu, kitowg p Pasar Baru Bandung... wah... baru betul org cakap syurga beli belah..ye ker? bnyak gile kain sulam.... mabukkkkk nya rase... ahaks...
Ni pinjam pic en google

Kat cnila msing2 duk ngetest power tawar mnawar.. meriah betul..

Msuk kedai ramai2 tapi lepas tu masing2 bpecah n janji jumpa kt bus kol 4.. syiokkkk.. hehe.


Pasar Baru ni dri luar nmpk cam pasar lama tpi kat dlm tu siap ade lif lagi taw..

Abis shopping, memasing timbang kilo... hmpir 5-6 kilo memasing angkut hari tu... muahaha..

Masuk bab makan, pling tak tahan sbb ader insiden konpius.. lawakkk sgt
sapi= lembukan?

Tapi sbb boy yg entertain kitorang dah penin, dbgtahunya:

sapi=kambing
lembu=kerbau

har har...tapi last skali sapi is cow... pandaipun ... =)

depan Cihampelas Walk

Jalan2 gak kat Ci-Walk mninjau2 jeans tapi nan ado.. x jupe la plak...jalan2 kat factory outlet...x beli papepun...

Sabtu,17 Jan 09
Semalam nye shopping tak puas hati, kitorang terjah Pasar Baru skali lagi n kali ni x lama...
dlm kol 2 dah kena stop sbb gerak trus ke Jakarta..

Kali ni attiey, lisa n kak lyn try nasik padang diorg... best..

Sib baik lisa dah mention kat ktowg jgn amik kopok yg nmpak comei tu.. yela.. kopok kulit lembu...gulp....!

Pepun, cara diorg layan customer sgt2 lah tip top..

thumbs up!


Pastu, harung 4 jam lagi utk balik ke Jakarta n mnuju ke Wisma Haji...

On the way, kitowg lalu Puncak n masjid kat ctu tersgt2lah lawa.

 Kitorang smpat try mee bakso gak utk kali pertamanya..uiii..



Sebelum naik, kene lalu kat tangga berair ni..
cam basuh kaki la..
semenye harus x pkai sandal/kasut.

 

Kat dalam masjid Puncak



Bile smpai Wisma Haji,rasa macam dapat pengalaman baru pulak. Sebenarnya ni kes salah pilih tempat rasanya. Nak ikut bajet tapi tempat pilihan tu kat belakang. Dah booking segala siap, duduk ajerr.. Lagipun nak tidur je kan. Hihi.

Malam... smpai bab makan.... punyer jauh p mrentas lautan.. cewah! Nasik goreng biasa jugak yg attieu order.. apakah???
air? huhu... air putih aja buk.. ati x brani nk try pelik sbb tkut perut mragam...

Bile nengok depa minum es tomat, es strawbery, cam sedap tapi nk wat gane....perutku perut murah... hiks...

gambo? nan ado kat cni sbb laporrrr... muka memasing cam pucat seme je yoo..

harga sepinggan nasik goreng biasa = Rp 10,000...
wow! hihi... kalo letak RM dah lama msuk taraf insolvency..

Ahad, 18 Jan 09
Pagi-psgi hari, bgun jer.... kpala dah pusing n YES!!!! perut ati meragam.... adoiyya... mencikkkk!huhu.

Gastrik mmg x kenal tempat n dtgnya kekadg tanpa reason yg munasabah... erm.
bekfast harus kena skip nanti mkin mnjadi2 skitnya...


Dalam Bandaraya Jakarta

Dari Wisma Haji, kitorang pegi Tanah Abg n mcam2 rumours yg kitowg dpat. lagi murah n mcam2..

Ehsan Mr Google

Dari kol 8 smpai kol 4 kitorg kat Tanah Abang yg kalo x silap attiey ader 7 tengkat semenye...
cian lak kat depa sebab attiey mmg x larat nk join tawar mnawar n ngan muka sememek yg mmg x best tahan sakit smbil wat x tahu kat peyut yg ngades tu... tapi, msuk kol 12 lebih, peyut tupun cam tahu2 attiey tak melayan, sakitpun cam kurang ckit tapi still x leh amik nasik...

Bayangkan dri pagi smpai tghari x makan nasik, tgan dah sejuk snacam tapi mane leh wat lembik2 kat tmpat org... smangat nk mlasak trus je dtang n sib baik seme ok2 sajork..

Lawak sgt bile kitowg nak cari pintu kuar pun ala2 cam sesat gtu smpai dua tiga kali ulang alik tmpat same... pengalaman... penat tapi attiey SSSSoooKa....

Kalau ikutkan spatutnya kitowg pegi Mangga Dua tapi ntah nape tak jadi plak...hurm...

Sbelum balik hotel, bus bhenti kat bngunan lama ape ntah tp ati xder rase nk snap gambo plak.. ehehe..


Disebabkan rase x puas hati lagi nk shopping, bile smpai kat wisma haji jalan jaksa tu, kitowg mnapak lak ke Robinson..
Ehsan Mr Google
 Pastu, trus p makan...

Masuk bilik, memasing pening mnyusun pakaian lam luggage sebb nak bajet utk excess luggage kat airport esoknya..

Isnin, 19 Jan 09
Pukul 5.30 Malaysia, kitorg dah trun bekfast n again, attiey x makan pape..sib baik biskut dri M'sia ader lagi wat bekal kalo2 terlapar...

Haru..
Ahad malam tu hujan lebat giles n bile lisa bgtau kt bawah dah banjir,uiks, cam x caya lak...

Skali tengok, a'a lah.. betul! kalo nak harung, tenggelam la jgak kasut kitowg...

Takpela..tggu seme check-out dulu.
Kejap je pastu, air dah makin surut... mngkin sbb longkang tersumbat kot..

Memg best sbb depa yg involve lam trip ni semenya sporting belake..
baby n kids pun seme baik2 jer...

Kol 12 lebih,smpai kat LCCT n x smpat lunch, trus check-in... smpai kt KB lam kol 2.40 ptg..

erm...mmg penat tpi bile bramai2, penat x terasa...

Balik umah baru pasan ngantuk yg amat.
feeling nk jadi foreigner lagi kat tmpat org tetiba datang.. hihi

Frust masa tu sebab kamera attiey tetiba wat hal kat sane. Sebab kalau perasan gambar Attiey kabur. Alhamdulillah dah tu sebab sekejap dia on skejap dia off. Huhu

Bila imbas balik kenangan ni, tak sabar pulak nak angkut anak2 dgn suami skali lagi p bercuti kat luar negara.

Dalam bisnes Shaklee, segalanya mungkin. Free lagi. Jom pi bercuti ke Bangkok pulak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...