Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Haid Tidak Teratur Dengan Berkesan

Assalamualaikum

Masalah haid ni bukan masalah terpencil tapi dialami oleh ramai kaum remaja serta wanita dewasa. Kadangkala ianya bersifat sementara kerana tekanan, pemakanan dan sebagainya namun ada juga yang mengalaminya dalam jangka masa yang lama.


Bila haid jadi tak teratur, agak pening jugaklah untuk kira tempoh kitaran yang penting buat mereka yang merancang untuk hamil.


Bagaimana nak mengatasinya?

Attiey kongsikan apa yang telah dilakukan oleh Puan Rozila.

#TESTIMONI



Assalamualaikum. Nama saya Rozila bt Ramli,berumur 32 tahun & saya adalah pengguna tegar produk Shaklee. Bermacam-macam produk Shaklee telah saya gunakan seperti Alfafa, GLA, Omega, B-Complex, vitamin C, Vitalea dan kalau boleh disenaraikan semua laa.


Masalah yang saya hadapi sejak dari bujang lagi ialah masalah haid tidak teratur. Kadang berpanjangan dan kadang langsung tak datang berbulan-bulan. Kalau yang berpanjangan pula bukan seminggu lebih tetapi kadangkala sebulan lebih haidnya. Dalam waktu yang sama say…

Cara Nak Rawat Masalah Bengkak Tonsil Si Kecil

Pertama kali Attiey berdepan dengan masalah bengkak tonsil bukan kena kat Attiey tapi kat anak Attiey yang umur 2 tahun tu.

Biasalah bila pertama kali, kita tak tahu macam mana tanda-tanda dia dan ragu-ragu camana nak handle.

Tonsil ni adalah 2 nodus limfa yang terletak di bahagian belakang tekak kita. Fungsinya adalah untuk menghalang bakteria masuk ke dalam tubuh kita. Tetapi bila tonsil ni sendiri dijangkiti bakteria, ia akan merah dan bengkak. Masa tu ia dikenali sebagai tonsilitis.


Sebelum ni Attiey ingat tonsilitis ni kena kat orang dewasa je tapi rupanya tak. Benda ni tak kita jantina, tak kira umur. Sesiapa boleh kena.

Simptom penyakit ni adalah gatal tekak, pedih dan sakit tekak dan demam.

Bahaya tak tonsil ni? Tak, ia tak bahaya sebab tonsilitis ni menunjukkan sistem imun kita sedang berfungsi dengan baik.


Kenapa tonsil membengkak?

Tonsil menghasilkan sel darah putih untuk melawan bakteria, kuman, virus yang dah masuk melalui mulut tu. Bagi kanak-kanak, tonsilitis berlaku ker…

Perkara Penting Perlu Anda Pastikan Sebelum Ke Bahagian Kecemasan Hospital

Seminggu yang lepas, Attiey diuji dengan masalah kesihatan anak-anak. Mula-mula Adib yang demam dan lepas tu si kakak pulak.

Attiey cerita ni bukan nak mengeluh tau tapi nak kongsi  sesuatu.

Masa Adib demam awal-awal tu, Attiey ingatkan macam sebelum-sebelum nilah tapi kali ni lain pulak. Panas badan Adib sangat tinggi dan walau pun dah masukkan supp pcm ikut bontot tu, suhu dia turun selepas sejam kemudian. Lama kott.

Kenapa bagi ikut bontot? Sebab masa tu dah lewat malam a.k.a awal pagi dalam 2-3 am camtu. Supp pcm memang selalu standby dalam peti ais.

Ada juga bagi syrup pcm tapi seolah-olah tak makan ubat. Panas dia menten je.

Start malam ketiga, Adib taknak menyusu, taknak makan...Attiey syak tonsil dia bengkak. Lagipun bibir dia merah dan lidah  dia sangat merah. Mungkin panas dalam.

Doktor dah start bagi antibiotik dan  kata mungkin pnemonia. Hari kelima masih demam, doktor suruh p check darah.

Kami ni kategori masih kes yang tenang dan tak emergency sangat. BBagi keadaan Zon M…

Cara Turunkan Bacaan Gula Dalam Darah dan Sembuh Dari Penyakit Bacaan Gula Tinggi

Pertama kali Attiey buat pemeriksaan kadar gula dalam darah ialah ketika hamil anak kedua. Alhamdulillah, bacaan normal masa tu.


Tapi, bacaan ketika hamil adalah sesuatu yang lain dengan bacaan kadar gula biasa kan. Ianya dikenali sebagai (OGTT)  atau  Oral Glucose Tolarance Test.


3 situasi lain yang diguna pakai oleh doktor adalah

(FBS) Fasting Blood Sugar ataupun ujian yang dilakukan dimana individu tersebut telah berpuasa  8 jam sebelum ujian dilakukan. (2HPP) 2-Hour Postprandial Blood Sugar ataupun ujian yang dilakukan terhadap individu selepas 2 jam individu terbabit mula makan. Ujian ini bagi mengetahui keberkesanan pankreas mengeluarkan insulin. (RBS) Random Blood Sugar atau ujian kadar gula secara rawak ini dilakukan tanpa individu terbabit berpuasa sebelum membuat ujian. Jika bacaan gula dalam darah individu terbabit luar biasa atau terlalu tiggi, kemungkinan besar megidap diabetes. walau bagaimanapun ujian ini tidak boleh mengesahkan keputusan tersebut. Perlu ujian selanjutnya.

Cara Paling Mudah Nak Berhenti Merokok

Isu merokok ni bukan baru timbul malah dah bertahun-tahun. Rungutan untuk berhenti merokok tapi tak berjaya pun banyak juga.


Kenapa usaha untuk meninggalkan rokok ni gagal?

Mungkin sesetengahnya ada sebab tersendiri yang Attiey tak nak sangkal tapi apa kata cuba lagi sekali dengan bersungguh-sungguh.

Cara-caranya sangat senang tapi perlukan semangat yang kuat dan sokongan dari orang-orang terdekat.

1. Jelas dengan tekad dan niat
Setiap yang kita buat mesti ada niat jangan lakukan asal boleh je. Bila kita nekad nak berhenti merokok, kita akan lebih kuat dan kental.


2. Bantuan ahli keluarga dan kawan
Kongsi dan beritahu keluarga serta kawan-kawan anda apa yang anda nak lakukan dan minta mereka sentiasa ingatkan . Kawan-kawan yang memahami akan menyokong demi kebaikan anda. Elakkan dari memutuskan persahabatan pula dengan mereka yang merokok cuma minta mereka tidak tawarkannya kepada anda.


3. Kurangkan sedikit demi sedikit
Sesuatu ketagihan ni bukan senag untuk dihentikan secara drastik. Si…

Tujuan Pilih Detoks Cara Shaklee

Rata-rata kita pernah dengar kan pasal detoks ni atau dengan bahasa mudah kita sebut juga "cuci". Opss, detox ni bukan diet untuk kurus tau.

Ia lebih kepada servis semula sistem tubuh kita. Kenapa ye?

Ok, macam ni. Cuba lihat pada umur anda sekarang ni dah berapa tahun usianya? Kalau macam Attiey, dah 30 lebih. Sepanjang umur kita tu, macam mana corak pemakanan kita? Gaya hidup kita?

Adakah kita boleh jamin yang kita dari kecik sampai sekarang memang "eat clean" dan selalu makan sayur serta buah sepinggan penuh?


Shaklee ada mempekenalkan cara-cara untuk detok sejak dari bulan April.  Dalam kempen tu, ada disertakan beberapa jenis diet dan kaedah detok.


Tapi, kenapa kita kena pilih cara detok Shaklee ni?



1- Lebih bertenaga.
Kesan ini boleh diperolehi apabila mengambil sumber yang mengandungi polyphenols yang mana ia bertindak sebagai antioksidan.

Bukan antioksidan je tau tetapi juga berfungsi untuk memberi tenaga kepada kita. Attiey faham kalau ada yang kata tenaga …

Cara Renew Road Tax Paling Cepat dan Mudah Tanpa Perlu Keluar Pejabat dan Tak Perlu Cuti

Bagi pengguna kereta di negara kita ni, perkara yang paling mereka akan alert adalah  tempoh tamat insurans kereta dan cukai jalan. Sebulan sebelum tarikh expired tu, buat bajet siap-siap kan..
Cuma kadangkala ada yang menghadapi masalah untuk keluar ke tempat sepatutnya nak siapkan dokumen. 

Susah nak keluar masa peak hour,  jalan sesak nanti tak sempat nak masuk ofis on time, pejabat pos atau JPJ yang terletak agak jauh dari rumah dan pejabat, atau mungkin terlalu banayak kerja dan mengalami kekangan masa.

Ada berita baik.. kerana anda hanya perlu hubungi Encik Amirul (0139218084) untuk berurusan dan dokumen anda akan dihantar terus kepada anda. Terus ke halaman facebook  Kiosk Myeg Taman Dato Haron pun boleh. 


Juga kepada warga Petaling Jaya sekitar Taman Dato Harun, bolehlah walk-in ke Kiosk Myeg (Regalia Consultancy & Services)  seperti yang tertera di bawah. (Kawasan Pasaraya Matahari)


Kelebihan kedai ini:

-Pembaharuan insuran dan roadtax dalam masa 20 minit

-Tidak sesak sep…