Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Ubat Chicken Pox Sampai Kulit Kembali Bersinar-sinar

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

Kalau post sebelum ni ati dah tulis tentang chicken pox kan...kali ni ati nak kongsi tentang satu cara bagaimana nak pulihkan semula kulit selepas jangkitan virus tersebut.


Ati rasa jarang kita dengar orang dewasa kena chicken pox tapi rupanya bila orang dewasa yang kena chicken pox, dia punye sakit dan kesan lagi hebat dari budak-budak.

Mungkin berpunca dari faktor umur dan pemakanan. Lagi satu, bila kena pada kanak-kanak, tempoh hilangkan parut tu kita tak kisah sangatkan sebab kulit budak cepat menggantikan sel baru.Tapi kita?

Macam apa yang berlaku pada ahkak dalam video ni sangat magik dan membanggakan suaminya bila akhirnya terus dapat jadi yang tercantik buat suami.

Antara supplemen yang akak tersebut ambil ialah
-Vitamin C
-Vitamin E
-B Complex
-Gla Complex
-ESP

Semuanya adalah supplemen penting untuk membaik pulih kulit anda supaya lebih putih, gebu dan cantik semula. 




Ubat Chicken Pox Dewasa Sampai Dia Jadi Miss Universe Semula from…

Kenali Apa itu Chicken Pox

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.
Pengidap chicken pox boleh merebakkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping.  Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa). Tanda dan Gejala Penghidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirny…

Selera Adib

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

Dah dua hari umi risau bila adib takmo makan nasi. Lauk pun xmo sentuh. Patutnye baby 11 bulan mesti banyak makan untuk membesar. Hehe.

Alhamdulillah,rupanya Adib nak makan buah. Hurm, ubah selera kot... Eh tak. Agaknya umi yang lupa bagi Adib buah. Aiyyok.

Doakan Adib cepat sembuh dari selsema yer. Amin.

Cara Atasi Anemia @ Kurang Darah Semasa Hamil Yang Sangat Berkesan

Assalamualaikum wbt

Macam-macam  komplikasi boleh terjadi masa hamil; salah satunya ialah anemia. Anemia ni terjadi bila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ni sangat penting tau sebab dia lah yg bawak masuk oksigen ke setiap sel2 tisu dalam badan. Ia juga dengan kata lain yang lebih mudah, anemia terjadi kerana hemoglobin yang tidak mencukupi. Darah merah secara umumnya berfungsi membawa bekalan oksigen makanan ke tisu badan untuk kegunaan seharian. Ia sel darah utama selain sel darah putih dan platlet. Kandungan darah merah dalam lelaki dewasa ialah antara 12.5 hingga 18.5g/dL, manakala bagi wanita dewasa ialah 11.5 hingga 16.5 g/dL. Bagi kanak-kanak pula, jumlahnya 11g/dL. Kekurangan sel darah merah boleh menyebabkan bekalan oksigen dan makanan tidak sampai kepada tisu badan, seterusnya mengakibatkan fungsi tisu terganggu, malah lebih merisaukan ia boleh menyebabkan tisu itu ‘mati’ atau tidak berfungsi. Kurang darah merah dipanggil anaemia.

S…

Tips Untuk Kekal Cergas Selepas Pulang Dari Outstation

Assalamualaikum wbt

Tuuu dia. Intro terus bagi gambar orang penat. Sape penat ni? Hurm, cuba check diri kita sendiri , penat atau tidak. Macamane nak tahu? Ok, jika anda rasa berat dan sangat malas untuk memulakan tugas walau di pagi hari, fikiran rasa buntu dan tak produktif, asyik nak tidur, mungkin itu salah satu tanda bahawa anda kepenatan.

Tapi tahukah anda bahawa keletihan yang diakibatkan oleh kesibukan kerja sehari-hari memang sangat mengganggu konsentrasi dan prestasi kerja. Sehingga kadangkala terbawa-bawa sehingga pulang ke rumah. Makanan dan vitamin yang sesuai adalah petua bagi mengatasi masalah ini.  Masalah keletihan, penat dan kurang bertenaga ini boleh menjadi kronik dan meningkatkan risiko serangan penyakit.

Oleh itu, di sini ati nak cadangkan beberapa makanan tambahan yang boleh diambil sebagai pilihan untuk mengekalkan corak dan gaya hidup yang sihat. Namun, jangan lupa untuk terus mengamalkan diet yang betul di samping senaman -senaman ringan yang baik untuk…

Semangat Raisha

Assalamualaikum wbt
Bangun pagi ni kakak dah ready nak mandi tapi memang lucu sebab matanya tak larat nak buka pun..pejam aje.

Tapi bila umi tanya larat ke tidak, jawapannya larattt...

Semangat betul.. Kita semuapun macam tu jugakkan masa kecik kecik dulu. Gembira semacam bila dapat jumpa kawan kat sekolah.

Apepun doakan kakak raisha supaya menjadi anak yang solehah. Amiin.

Set Selepas Bersalin Shaklee Beri Banyak Kebaikan Buat Ibu Dalam Pantang

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, Muhammad Adib dah masuk 11 bulan. namun tempoh tu rasa macam baru semalam je melahirkan budak comel ni.

Apapun, pengalaman bersalin anak kedua tak sama dengan si kakaknya. Mungkin faktor pengalaman memainkan peranan kan.

Selain tu, pengalaman selepas bersalin pun sangat berbeza. Kalau si kakak dulu, Raisha, masa tu ati belum kenal lagi dengan Shaklee jadi produk jamu dan set-set di kedai adalah menjadi pilihan utama.

Sebelum ambil jamu-jamu tu semua, study dulu sikit-sikit dan terdetik rasa risau sebab nak susukan Raisha masa tu kan, mana boleh makan jamu, nanti akan buat anak cirit-birit. Kemudian, ada lagi yang kena pakai tampal-tampal kat perut, dahi, badan semua. Ati ni memang alah dengan benda berdebu tapi sebab tengah pantang, buat jugakla kan sapu tepek semua tu cuma nak tahan gatal Allah saja yang tahu. Tu pun tak sampai ke tengahari. Banyak yang ati cuci sejam dua lepas tu. Lagi satu, sakit kepala juga sangat menganggu selain dari luka yang …

Bagaimana Untuk Mendapat Bentuk Badan Yang Cantik Tanpa Meninggalkan Mineral Penting Untuk Tubuh

Assalamualaikum wbt
Pening..Pening..Pening melihat orang di sana sini duk promote cara kurus tapi perlu skip lunch, skip breakfast dan kadangkala terus bagitau skip nasi… NO NO NO! Bagi kebanyakan pengguna yang ingin kelihatan cantik dengan bentuk badan, selalunya mereka akan mengambil langkah ini:
-diet segera -pengambilan produk pelangsingan -diet tinggi protein -diet rendah kalori -diet karbohidrat -diet sup ( semuanya nak supppp aje) -pergi ke pusat pelangsingan badan -pilihan yang berkos tinggi, rawatan pembedahan spt “sedut lemak” sbg contoh.
Namun begitu, walaupun mereka telah melakukan semua yang di atas, diet mereka dapati bahawa diet mereka masih gagal. Ada yang jatuh sakit, bila berhenti mengambil sesuatu produk dan badan kembali seperti sebelumnya, gastric, pengsan dan sebagainya. Tetapi kenapa ya?
Ini adalah kerana : -Mereka mengamalkan diet yang kurang nutrisi -Diet yang dibina merupakan diet yang tidak sihat dan sukar untuk diikuti -Hasil yang diperolehi lambat -Prod…

Mighty 3 Gem Programme

Assalamualaikum wbt

Selamat berhujung minggu buat anda dan kalau ada yang bertugas hari ni, semoga hari anda lebih baik dari semalam.

Ramai antara kita yang tak sedar bahawa sarapan merupakan rahsia untuk memastikan anda kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Apabila kita meninggalkan sarapan, ada kemungkinan besar yang kita mungkin:

1- Tidak dapat fokus untuk masa yang panjang.
2- Kurang peka
3- Mengambil masa yang lama untuk bertindak balas.
4-Kandungan gula dalam darah yang rendah.
5- Produktiviti kerja menurun.

Jadi, untuk mengatasi hal atau masalah di atas dari terjadi, anda memerlukan satu sarapan yang sempurna untuk kekal bertenaga.

Pilihan nombor satu bagi mereka yang tidak suka berlama-lama sarapan pada waktu pagi ialah satu set Mighty 3 Gem. Ianya pilihan terbaik bagi memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat.



Set ini terdiri daripada :
1- Mealshakes
2- Performance Drink
3- Energising Soy Protein / ESP

Kebaikan :
- anda akan berasa sangat bertenaga sep…

Lenovo Model A889

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dan syukur dengan perasaan gembira apabila tup tup menjelma hp baru di depan mata. Wah, entry gelojoh kali ni. Tak sempat intro dah bagitahu.

2 hari lepas, 15/1/2015. Encit suami sms suatu petang bgtahu sampai umah lambat. Suppose sampai dalam pkul 6 tapi petang tu memang sangat lambat, 7.30 dah. Sejam kot, lambatla kan. Well, saya seorang isteri yang sangat alert when it comes to the time my husband should arrive at home. Wah..speaking. Betul...sebab bila hero malaya saya balik lambat, saya rasa masa nak sembang sangat limited.

So, bila si dia sudah balik, adala intro drama2 biasakan tapi saya tak merajuk sebab kesian cinta hati penat2. Sambut macam biasa dengan senyuman. Tapi, rupanya dia ada kejutan hp ni. Katanya hp saya sudah nazak..hihi.betul! Bateri asyik kong sampai hero malaya saya ini tension. Call asyik tak dapat.

Tak kisah berapa nilai harga hafiahnya tapi siapa yang memberi itu lebih penting..hihi. Alhamdulillah, terima kasih encit am…

Body Perfector Programme

Assalamualaikum wbt
Sekarang seakan-akan satu fenomena bila banyak produk kurus yang keluar di kaca televisyen menawarkan pelbagai promosi dan program. Jika anda merupakan antara  mereka yang sedang mencari-cari program yang sesuai untuk anda, anda memang WAJIB baca artikel ini untuk mendapat pilihan yang tepat!


Shaklee ada vitamin yang boleh membantu anda untuk mengurangkan berat badan secara ideal. Tapi apa yang penting, kita haruslah berdisiplin dalam menjaga pemakanan, minum air 3L sehari (ini sememangnya keperluan asas setiap manusia, juga membantu untuk membakar lemak ) dan untuk mendapat kesan yang cepat.

3 cara untuk menurunkan berat badan dengan Shaklee
Pertama: Detox

Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Untuk detox vitamin yang sesuai adalah Herb-lax atau Alfalfa. Bagi mereka yan…

Program Kesejahteraan Shaklee

Assalamualaikum w.b.t.
Pernah dengar tentang Family Wellness Programme atau Program Kesejahteraan Shaklee?  Ia merupakan satu program yang memberikan nutrien yang berkhasiat untuk anda sekeluarga supaya kekal sihat dan bertenaga.
Set tersebut terdiri daripada : 1/ Energizing Soy Protein

2/ Vita-Lea

3/ Vitamin C Sustained Released
4/ B-Complex

Kebaikan :  - Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh -Membantu anda berasa lebih bertenaga -Menguatkan sistem imun anda Membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku, tulang, dan otot yang sihat
Anda boleh hubungi saya untuk ketahui program ini dengan lebih lanjut.
Rafhati Mohamad Napi  ♥ sms/whatsApp: 013-9218084  ♥ Emel : are_t84@yahoo.com  ♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey 
*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar peruba…